Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

παραμύθι για τους κανόνες της τάξης

Τοξική «βόμβα» η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό - Το μαζούτ έχει κολλήσει στο βυθό της Γλυφάδας

Σε Σαλαμίνα, Αγ. Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα επιμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με την τελευταία βραδινή ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου.


Για χρόνια στην τροφική αλυσίδα το πετρέλαιο – Σοκαριστικό βίντεο-ντοκουμέντο από τις ακτές της αθηναϊκής ριβιέρας


  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Κραυγή αγωνίας από τον Διευθυντή της οργάνωσης Αρχιπέλαγος, Θοδωρή Τσιμπίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Αρχές καθαρίζουν την επιφάνεια της θάλασσας και δεν ασχολούνται με το βυθό, όπου «κολλάει» το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα αυτό να επανέρχεται συνεχώς: «Καθαρίζουν την παραλία και αφήνουν το πετρέλαιο στο βυθό. Θα το βρίσκουμε για χρόνια στο Σαρωνικό».


ελληνικη αστυνομια κρισεις 2017
4231165

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό , σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης στον realfm.

«Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει», ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης Αρχιπέλαγος.


παραμύθι για τους κανόνες της τάξης

x factor σκαι εναρξη

Ωστόσο είπε ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα», και πρόσθεσε: «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους»!

Υποστήριξε όμως ότι υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός λέγοντας ότι «πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».

Για χρόνια στο πιάτο μας το πετρέλαιο

Η απομάκρυνση της πετρελαιοκηλίδας δεν συνεπάγεται «εξαφάνιση» των συνεπειών επισημαίνουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μείνουν μακριά από θαλασσινά που έχουν οσμή πετρελαίου, καθώς με τη «γαλακτοποίηση» του πετρελαίου, διάφορες επιβλαβείς ουσίες περνούν στη σάρκα ψαριών και οστρακοειδών.

Για τους επιστήμονες, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα πρέπει να ξεκινήσει από τη ανάγκη δημιουργίας ενός «ετοιμοπόλεμου» μηχανισμού για την ταχεία αντιμετώπιση των περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

«Όταν έχουμε αυτές τις συνέπειες από τη βύθιση ενός πλοίου 450 μέτρα από την ακτή, δίπλα από τα υποτιθέμενα κέντρα άμεσης επέμβασης, τι θα πρέπει να σκεφθεί κανείς ότι θα συμβεί με τη βύθιση ενός μεγάλου δεξαμενόπλοιου μεσοπέλαγα με 7 μποφόρ;», λέει ο Μιχάλης Σκούλλος, ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της έδρας της UNESCO για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Οπως εξηγεί ο κ. Σκούλλος, οι επιδράσεις από τη ρύπανση με πετρελαιοειδή είναι φυσικές, χημικές και βιολογικές. «Οι φυσικές είναι αυτές που βλέπουμε και μυρίζουμε: η κηλίδα, η πίσσα. Εκτός από την οικονομική ζημία που προκαλούν, έχουν επίπτωση στο οικοσύστημα: οι οργανισμοί που βρίσκονται στις σκληρές επιφάνειες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και πεθαίνουν ή ρυπαίνονται βαριά. Το ίδιο ισχύει και με τα πουλιά, που είναι φύσει περίεργα, βουτούν και λερώνονται, τα φτερά τους κολλούν και πνίγονται. Από τις φυσικές επιπτώσεις, μερικές αντιμετωπίζονται: το πετρέλαιο συλλέγεται, οι παραλίες καθαρίζονται. Βέβαια με τη διαδικασία καθαρισμού παύουμε να βλέπουμε τις φυσικές επιπτώσεις αλλά αυξάνουμε τις χημικές».

4228571

Η διάλυση του πετρελαίου με χημικά μέσα θυμίζει το πλύσιμο των πιάτων. «Με το απορρυπαντικό, το λάδι δεν διαλύεται, αλλά γαλακτοποιείται και φεύγει με τα απόνερα. Ετσι και με τα διασκορπιστικά που ρίχνονται, το πετρέλαιο “γαλακτοποιείται” και επιδρά πιο γρήγορα στους θαλάσσιους οργανισμούς. Κάποιοι οργανισμοί θα πεθάνουν, άλλοι υφίστανται μακροχρόνιο πρόβλημα γιατί διαποτίζεται η σάρκα τους. Εδώ έρχεται και η βιολογική επίπτωση. Απελευθερώνονται υδρογονάνθρακες και κάποια βαρέα μέταλλα στη θάλασσα και αυτά επιδρούν σε όλη την τροφική αλυσίδα. Το αλίευμα αποκτά οσμή πετρελαίου και αχρηστεύεται. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση του ψαριού που μυρίζει πετρέλαιο. Και καλό θα είναι τα ψάρια να μη μετατραπούν... σε ιχθυάλευρο, όπως είχε γίνει λ. χ. κάποτε στη Μασσαλία και έπειτα από λίγους μήνες μύριζαν πετρέλαιο τα κοτόπουλα», καταλήγει ο κ. Σκούλλος.

«Πιστεύω ότι του χρόνου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στις περιοχές αυτές, εφόσον καθαριστεί η παραλία. Για την επαναφορά των οικοσυστημάτων και των αλιευμάτων χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Από μεγάλα ατυχήματα στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος επαναφοράς του οικοσυστήματος είναι τελικά μικρότερος από ό, τι πιστεύαμε, συνήθως 3-5 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Καρύδης. «Το ζητούμενο είναι να γίνει συστηματική παρακολούθηση της περιοχής τα επόμενα χρόνια, αλλά και της παρουσίας των πετρελαιοειδών στη βιομάζα των εδώδιμων (ψάρια, οστρακοειδή). Και την άλλη φορά να θυμόμαστε ότι τη ρύπανση με πετρελαιοειδή πρέπει να την προλάβεις εν τω γεννάσθαι».

Βίντεο - ντοκουμέντο

Ένα βίντεο από τον βυθό της Γλυφάδας που αποτυπώνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, δημοσίευσε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Παπανικολάου Το βίντεο είναι από τον βυθό, 100 μέτρα από την πρώτη μαρίνα στην παραλία της Γλυφάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου