Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

μπαρτζωκας πνευμονολογος

Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης να θέλει να συνδυαστεί το όνομα του με τη «δημιουργία» του Κτηματολογίου στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό που σίγουρα θα καταφέρει είναι να παραλύσει την αγορά ακινήτων, τις μεταβιβάσεις και τις πράξεις μεταγραφής. Αυτό διότι αντί να διατηρήσει τη διάκριση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίου για μικροπολιτικούς λόγους δημιούργησε έναν «φαραωνικό» φορέα που βασίζεται σε μη συνταγματικές βάσεις και δεν διαθέτει υποδομή.


πρασινη ασπιδα cy

Όπως καταγγέλλουν στελέχη της κτηματαγοράς στο CNN Greece, η επιχειρηματολογία του κ. Σταθάκη για τη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου στηρίχθηκε στο ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχε το ελληνικό «δυαδικό» σύστημα αυτόνομης ύπαρξης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίου.


Ωστόσο, αυτό είναι τουλάχιστον ανακριβές, καθώς σήμερα σε ένα σύνολο 23 ευρωπαϊκών χωρών σε μόλις 8 λειτουργεί Ενιαίος Φορέας Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου και στις υπόλοιπες 15 υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγιο είναι διακριτοί φορείς.


πως μπορω να δω ποσα ενσημα εχω στον οαεε

Αλλά και σε όσες χώρες υφίσταται διάκριση μεταξύ των δύο θεσμών, αυτοί λειτουργούν σε συνεργασία, καθώς οι υπηρεσίες χαρτογράφησης (cadastres) παρέχουν τα γεωγραφικά στοιχεία των ακινήτων – τους χάρτες που λείπουν από τη χώρα μας - στις αρμόδιες υπηρεσίες για το νομικό έλεγχο και την καταχώριση εμπραγμάτων δικαιωμάτων (land registries).


μπαρτζωκας πνευμονολογος

Παράλληλα, και σε χώρες όπου υφίστανται Ενιαίοι Φορείς Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου, αυτοί, πάντα, συμπεριλαμβάνουν διακριτά τμήματα (departments) που αφορούν στις δύο διακριτές λειτουργίες: cadastre/ mapping και land registration, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της καθεμίας. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως σε όσες χώρες υπάρχει Ενιαίος Φορέας Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου υπήρχε προ πολλού πλήρες κτηματολόγιο, ήτοι προϋπήρχαν δηλαδή διαθέσιμα κτηματολογικά στοιχεία για όλη την επικράτεια.


Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ολλανδικού μοντέλου που χρησιμοποιείται διαχρονικά ως παράδειγμα για το ελληνικό κτηματολόγιο. Από πολλούς, αποσιωπάται σκοπίμως ότι η Ολλανδία έχει κτηματογραφηθεί εξ ολοκλήρου ήδη από το 1830 και οι δύο θεσμοί (υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγιο) λειτούργησαν παράλληλα για δεκαετίες πριν συνενωθούν. Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική περίπτωση πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως όπου θα έχουμε ένωση των δύο θεσμών, ενώ το δεύτερο, το κτηματολόγιο, δεν υπάρχει παρά για ένα ελάχιστο ποσοστό της χώρας.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη με γνώση των διεργασιών οι συμμετέχοντες στην ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας που ενεργεί ως σύμβουλος για το ελληνικό κτηματολόγιο προέρχονται από υπηρεσίες χαρτογράφησης και όχι από αντίστοιχους θεσμούς land registries.


«Η επικεφαλής της εν λόγω ομάδας, Βανέσα Λόρενς είναι γεωγράφος και έχει διατελέσει επί μακρόν Διευθύντρια της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης της Μεγάλης Βρετανίας. Θα διανοείτο άραγε ποτέ η κ. Λορενς να προτείνει και στη χώρα της τη συνένωση της υπηρεσίας χαρτογράφησης με τον αρμόδιο φορέα για την καταχώριση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, με τον τρόπο που προτείνεται στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με αυτούς που κατά το ελληνικό Σύνταγμα είναι επιφορτισμένοι με το έργο του νομικού ελέγχου και της καταχώρισης εμπραγμάτων δικαιωμάτων;», αναρωτιούνται τα εν λόγω στελέχη.


Πάντως τόσο οι υποθηκοφύλακες όσο και οι εργαζόμενοι στην Κτηματολόγιο ΑΕ αναμένουν τις πρώτες διοικητικές πράξεις για την ενεργοποίηση του Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου προκειμένου να τις προσβάλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν την πεποίθηση πως θα δικαιωθούν κατά κράτος.


Αλλά και οι θεσμοί από την πλευρά τους βλέπουν πως το «μόρφωμα» του Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς η προετοιμασία που προηγήθηκε ήταν ελλιπής και δεν ελήφθησαν υπόψη οι υπάρχουσες δομές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου