Αν η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, δείξει νέες πληθωριστικές τάσεις, αυτό θα αποτελέσει ενδεχομένως αφορμή για νέα νευρικότητα στα χρηματιστήρια, καθώς θα ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι η Fed πρόκειται να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια δανεισμού της, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού των εταιρειών, την ιδιωτική κατανάλωση και εν τέλει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
βραδινο μπανιο στην αθηνα
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα αποτελέσουν τροφή για το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μία εβδομάδα και στο οποίο συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι «Financial Times».
Η πρώτη θεωρεί ότι η μεγάλη πτώση των μετοχών δεν ήταν παρά μία από τις αναμενόμενες διορθώσεις που συμβαίνουν πάντα στα χρηματιστήρια έπειτα από παρατεταμένες μεγάλες ανόδους, που δεν αφήνουν έντονα σημάδια στην οικονομία. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η χθεσινή δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ ότι «οι απότομες διακυμάνσεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν είναι ανησυχητικές, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι επαρκής».
ροκυ νο 0 το νουμερο
εκει που βρισκεσαι εκει να μεινεις
Η δεύτερη άποψη, την οποία ενστερνίζονται λιγότεροι απ’ ό, τι την πρώτη, θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη παρατεταμένη βουτιά στις αγορές, όπως αυτή του 2008-2009, όταν η Wall Street είχε υποχωρήσει κατά περίπου 60%. Αλλά ακόμη και όσοι βλέπουν μόνο αγοραστικές ευκαιρίες στις αναταράξεις των αγο - ρών αναγνωρίζουν, όπως σημειώνουν οι «Financial Times», ότι θα πάρει χρόνο μέχρις ότου επουλωθεί η πληγή στην επενδυτική ψυχολογία από τη βουτιά του δείκτη S&P 500 κατά περισσότερο από 10% συγκριτικά με τα υψηλά του Ιανουαρίου. Το έδειξε το γεγονός ότι σε μια αντίστοιχη διόρθωση του S&P στις αρχές του 2016 χρειάστηκαν μερικοί μήνες μέχρι αυτός να σκαρφαλώσει στα ίδια επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου